Η Ξάνθη ή Ξάνθεια αναφέρεται με αυτό το όνομα από το 879 μ.Χ. Στην αρχή ήταν ένα μικρό χωριό. Πέρασε όλες τις περιπέτειες επιδρομές, καταστροφές, πότε στα χέρια των βυζαντινών, πότε στα χέρια των Βουλγάρων ή των ληστών. Το πιο τραγικό είναι που στην περιοχή μας είχαμε τις συγκρούσεις ανάμεσα σε βυζαντινά στρατεύματα. Ο ένας αυτοκράτορας πολεμούσε με τον άλλο βυζαντινό αυτοκράτορα.

Ακάθιστος Ύμνος


Ο χώρος της Θράκης συνδέεται με πολλά πολιτιστικά γεγονότα της ελληνικής προϊστορίας και ιστορίας. Πολλά επίσης πρόσωπα της λογοτεχνίας κατάγονται ή έχουν σχέση με τη Θράκη

.Ξάνθη


Θυμίζουμε ενδεικτικά ότι από την προομηρική ποίηση αναφέρεται ο Ορφέας από τη Θράκη. Επίσης ο Διόνυσος και οι διθύραμβοι, που γέννησαν το δράμα στην Αττική, ξεκίνησαν από τη Θρακική χώρα. Από τους ποιητές, σχέση με τη Θράκη είχε ο Αρχίλοχος (7ος π.Χ. αι.), που πολέμησε ενάντια στους Σαίους Θράκες και ο Πίνδαρος που έγραψε ένα ποίημα για τα ' Άβδηρα. Με τη Θράκη σχετίζεται ακόμη και ο Ηρόδοτος κι ο Θουκυδίδης.
Από τα Άβδηρα κατάγονται δύο “αιρετικά” πνεύματα της αρχαιότητας, ο Πρωταγόρας ο σοφιοτής και ο Δημόκριτος ο υλιστής φιλόσοφος. Με τα 'Αβδηρα σχετίζεται ο γιατρός Ιπποκράτης, που κατά παράδοση ήρθε να γιατρέψει το Δημόκριτο. Ο πρώτος εγκυκλοπαιδιστής και υλιστής φιλόσοφος ο Δημόκριτος, δημιούργησε φιλοσοφική σχολή με πολλούς μαθητές στα 'Αβδηρα.

παλιά πόλη ρολόι Της Ξάνθης

Η Ξάνθη μεγαλούργησε με την καλιέργεια καπνού και την επεξεργασία του. Ακόμη και στις μέρες μας είναι μία απο τις κύριες πηγές εσόδων του νομού. Η ανάπτυξη του νομού ήρθε και σε πολιτιστικό επίπεδο. Το ξακουστό καρναβάλι της Ξάνθη φέρνει μια κοσμοθάλασσα επισκεπτών κάθε χρόνο στην πόλη της Ξάνθης. Οι γιορτές παλιάς πόλης είναι μιά μοναδική πολιτιστική γιορτή, που όμοιά της δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Για περισσότερες πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία πάνω στην Ξάνθη επισκευθείτε την ιστοσελίδα http://alex.eled.duth.gr/

 
Κτήμα Βόγδου